Institutionen för teknikvetenskaper

Lediga Doktorandtjänster

The Division for Electricity at Ångström Laboratory, Department of Engineering Sciences, Uppsala University, Sweden is looking for a Ph.D. student in the following areas

Doktorander sökes

Doktorand inom vågenergi – hydrodynamik och styrning

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Uppgiften är att bedriva forskning och utbildning av högsta kvalitet och att på olika sätt samverka med samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har 40 000 studenter, 7 000 anställda och en omsättning på 6,5 miljarder kronor.

Teknisk fysik med inriktning mot elektricitetslära, vid Institutionen för teknikvetenskaper, Avd för elektricitetslära, Ångströmlaboratoriet, med tillträde så snart som möjligt.

Avdelningen för elektricitetslära representerar Sveriges ledande forskargrupp inom förnybar energiomvandling, och är en av de främsta grupperna inom marin energi i världen. Den globala omställningen till fossilfria och förnybara energikällor är anledningen till varför teknologi för förnybar energi måste utvecklas, och avdelningen har aktiv forskning inom flera nyckelområden inom förnybar energi, som vind-, våg-, tidvatten- och vattenkraft.

Inom vågkraft har avdelningen framgångsrikt utvecklat och sjösatt elva vågkraftverk och två bottenställverk, med en sammanlagd drifttid av nästan tre år. Vågkraftverken testas och körs vid avdelningens testanläggning utanför Lysekil, vänligen läs mer på www.teknik.uu.se/elektricitetslara. Konceptet för vågkraft som är utvecklat vid avdelningen tas nu till en kommersiell nivå via avknoppningsföretaget Seabased AB, som sjösätter vågkraftsparker i Sverige och utomlands.

Doktorandprojekten fokuserar på optimering av effekt av en vågenergiomvandlare under aktiv styrning. Målet med projektet är en studie om kopplingen av partiella differentialekvationer som beskriver hydrodynamiska och elektromagnetiska krafter på en vågenergiomvandlare under begränsningar. Projektet omfattar både teoretiskt och experimentellt arbete. Uppsala universitet har nära samarbete med Seabased Industry AB som ger tydlig koppling till industri och akademi. Vi erbjuder ett varierande och spännande arbete som utformas av doktoranden och forskargruppen tillsammans.

Vi söker kandidater med en civilingenjörs- eller mastersexamen inom teknik eller naturvetenskap. En stark motivation och förmåga att jobba individuellt är önskvärt, och goda muntliga och skriftliga färdigheter i engelska krävs. Kunskap och erfarenhet inom CFD, FEM simuleringar och elkraftsystem, samt erfarenhet av experimentellt arbete är meriterande.

Innehavare av doktorandanställning skall främst ägna sig åt egen forskarutbildning. Övrig tjänstgöring, som t ex undervisning, kan ingå inom ramen för anställningen med maximalt 20%.  Doktorandanställningen har en längd motsvarande fyra års heltidsstudier.

Information om forskarutbildning finns på institutionens hemsida http://www.teknik.uu.se och teknisk naturvetenskaplig fakultets hemsida http://www.teknat.uu.se.

Ansökan bör innehålla en kort beskrivning av forskningsintressen och relevanta erfarenheter, CV, kopior på examensbevis och betyg, examensarbete (eller ett utkast därav) och övriga handlingar som sökanden önskar åberopa. Vi ser gärna att du lämnar uppgift om referenspersoner eller bifogar rekommendationsbrev.

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet

Lön: Enligt lokalt avtal (Lokalt kollektivavtal för doktorander och amanuenser).

Tillträde: så snart som möjligt.

Anställningens omfattning: 100 %

Upplysningar om anställningen lämnas av
universitetslektor Irina Dolguntseva, 018-471-3134, irina.dolguntseva@angstrom.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 16 januari 2017, UFV-PA 2016/3919.

Vi undanber oss erbjudanden om rekryterings- och annonseringshjälp. Vi tar enbart emot ansökan på det sätt som beskrivs i annonsen.

Placering: Uppsala universitet, Institutionen för teknikvetenskaper
Anställningsform: Heltid , Visstidsanställning längre än 6 månader
Lön: Fast lön
Antal lediga befattningar: 1
Sysselsättningsgrad: 100 %
Ort: Uppsala
Län: Uppsala län
Land: Sverige
Facklig företrädare: Marie Ols, TCO/ST 018-471 2459
Per Sundman, Saco-rådet 018-471 1485
Stefan Djurström, Seko 018-471 3315

Referensnummer: UFV-PA 2016/3919

Sista dag för ansökan: 2017-01-16

Logga in och sök jobbet


Avdelningen för elektricitetslära representerar landets ledande forskningsgrupp inom förnybar elenergiomvandling och en av världens ledande grupperingar inom Ocean Energy. Vidare arbetar avdelningen med ett antal andra projekt inom elektromagnetism bland annat ett projekt inom magnetokaloriska material, med syfte att leda arbetet med magnetisk, och därmed mer miljövänlig, kylning framåt.

Doktoranden kommer att arbeta med projektet inom magnetokaloriska material. Arbetet kommer ha stark experimentell inriktning och kommer att innebära design och test av experimentutrustning för magnetokaloriska material och magnetokalorisk effekt. Arbetet kommer även innefatta styrning av  växelriktare. Arbetet kommer att utföras i samarbete med forskare inom materialfysik och magnetism.

Vi söker kandidater med civilingenjörsexamen eller motsvarande med inriktning mot elektroteknik, mekanik, teknisk fysik, materialvetenskap eller liknande. Praktisk erfarenhet av experimentellt arbete, stark motivation samt god förmåga till självständigt arbete är meriterande. Industrierfarenheter är också meriterande. Vi kräver god muntlig och skriftlig färdighet i engelska och svenska.

Institutionstjänstgöring, vanligen undervisning, kommer att omfatta högst 20%. Information om forskarutbildning finns på institutionens hemsida, http://www.teknik.uu.se och teknisk naturvetenskaplig fakultets hemsida http://www.teknat.uu.se.
För anställning som doktorand krävs att innehavaren är antagen eller kommer att antas till forskarutbildning. Lokala riktlinjer finns för löneinplacering.

Forskargruppen består övervägande av män. Vi välkomnar därför speciellt kvinnliga sökande.

Kontaktperson: Mats Leijon 018-4715808

Requirements

The PhD positions is for four years, extendable to a maximum of five years including departmental duties at a level of at most 20% (typically teaching). Further information: http://www.teknat.uu.se and http://www.teknik.uu.se. In order to be eligible for this position, the candidate has to be admitted or in the process of being admitted as a PhD student at Uppsala university.

Useful links:

http://www.uu.se
http://www.uu.se/doktorand
http://www.teknik.uu.se